Wandel- en fietsroutes

Zie hieronder het aanbod van onze routes met verschillende afstanden en thema’s. De routes zijn gratis verkrijgbaar in de wijnwinkel van het Nederlands Wijnbouwcentrum of te downloaden vanaf deze pagina.

Wandeling van het jaar 2019: Wijnwandeling Groesbeek

Duur: 3-4 uur
Lengte: 13 km
Start: Nederlands Wijnbouwcentrum, Bredeweg 2 in Groesbeek

In en om Groesbeek liggen zeker zes wijnhuizen. De wandeling loopt langs twee daarvan: Wijnhoeve de Colonjes en wijngaard De Plack. Hier wordt een groot deel van de wijnen van de wijngaarden uit de omgeving gemaakt. De wandeling voert eerst naar Wijnhoeve De Plack en eindigt bij de diverse percelen van De Colonjes, achter het Wijnbouwcentrum. Onderweg wandel je door een bijzonder beeklandschap en langs groene weilanden. Op diverse plekken heb je zicht op het Reichswald aan de overkant van de Duitse grens. De Groesbeekse wijnwandeling is gemaakt door wandelblogster ‘Wanda wandelt’ en is in 2019 bekroond als mooiste wandeling van Nederland!

Wijnwandeling: kortere afstand

Duur: 2 uur
Lengte: 8,5 km
Start: Nederlands Wijnbouwcentrum, Bredeweg 2 in Groesbeek

In Groesbeek kan je wandelen in een glooiend heuvellandschap met uitzicht over de wijngaarden. De eerste wijnstokken werden hier in 2001 aangeplant en ondertussen mag Groesbeek zich met bijna 25 hectare met recht Wijndorp Groesbeek noemen. De wandeling gaat via wandelpaden langs verschillende wijngaarden -waar zowel witte als blauwe druiven staan aangeplant- en langs de bedrijven van een aantal van de Groesbeekse wijnboeren. Deze wandeling is het hele jaar door te lopen; ieder seizoen biedt een ander beeld van de wijngaard. De periode van april t/m oktober is in het bijzonder aan te raden aangezien je dan de druiven kan zien groeien.

Bos & wijnwandeling (ook geschikt voor kinderen!) 

Duur: 1 uur
Lengte: 4 km
Start: Nederlands Wijnbouwcentrum, Bredeweg 2 in Groesbeek

Deze wandeling voert je door glooiende velden, akkers en wijngaarden en de zuidelijke bossen van Groesbeek die worden beheerd door staatsbosbeheer. Tussen de akkers vonden in september van 1944 ook de luchtlandingen van operatie Market Garden plaats. Dit bos wordt nog steeds het bommenbos genoemd vanwege zijn geschiedenis in de tweede wereld oorlog. Maar het is ook een prachtig bos met veel beukenlanen en sparren. Daarnaast zitten hier reeën, vossen, buizerds en soms zelfs een wild zwijn.

Fietsroute langs de wijngaarden

Duur: 1- 1,5 uur
Lengte: 28 km
Start: Nederlands Wijnbouwcentrum, Bredeweg 2 in Groesbeek

Groesbeek is, met zijn glooiende, afwisselende landschappen dé locatie om een dagje eropuit te gaan met de fiets. Vanaf het Wijnbouwcentrum fiets je door de groene omgeving over de befaamde Zevenheuvelenweg. De fietsroute voert je dan verder langs weelderige wijngaarden op de zuidelijke hellingen van Groesbeek. Stap bij wijngaard De Holdeurn, wijngaard Klein Amerika en wijngaard De Plack zeker even af om meer te leren over de wijnbouw of voor koffie en appelgebak. Vandaar fiets je door naar Wijnhoeve De Colonjes bij de startplek van vandaag, het Wijnbouwcentrum. Hier kan je terecht voor een wijnproeverijtje met borrelplank als afsluiter.

Ga je graag met een elektrische fiets of mountainbike? In samenwerking met Maroon Bikes bieden wij fietsverhuur aan vanaf € 20,50 per dag. Neem contact op via welkom@nederlandswijnbouwcentrum.nl of ga voor meer informatie naar onze arrangementenpagina.

Nederlands Wijnbouwcentrum
wordt gesteund door:

Stichting-Doen-2
VSB-fonds
gemeente-berg-en-dal
kansfonds