Sociaal ondernemerschap

Werken met trots!

De sociale missie van het Nederlands Wijnbouwcentrum is: het vergroten van maatschappelijke kansen van mensen voor wie betaald werk en functioneren in de maatschappij niet vanzelfsprekend is. Mensen van alle niveaus en achtergronden zijn bij ons welkom om een leer-werktraject te volgen. Omringd door de velden en heuvels van Groesbeek bieden wij een rustgevende werkplek waar kandidaten op eigen tempo en niveau kunnen werken. Je kunt bij ons terecht voor (arbeidsmatige)dagbesteding tot en met een leer-werktraject gericht op terugkeer in een reguliere werkomgeving. Wij bieden zowel eenvoudige als complexe werkzaamheden in de horeca, de wijnwinkel, de wijnkelder en de wijngaard.

Iedere kandidaat is anders en ieder traject ziet er anders uit, maar de duur van een leer-werktraject is in principe één jaar. Kandidaten worden begeleid door werkbegeleiders op de werkvloer en daarnaast door een arbeidscoach. Na afloop van een traject kunnen onze kandidaten rekenen op een passende transitie naar een betaalde baan, opleiding, vervolg leer-werkplek of dagbesteding.

Bij de opening van het Nederlands Wijnbouwcentrum was het doel om tenminste 45 mensen, voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is, passend werk of een passend leer-werktraject te bieden. Die doelstelling is inmiddels gerealiseerd en met het ontwikkelplan “werken met trots” wil het Nederlands Wijnbouwcentrum doorgroeien naar 90 assistent medewerkers in 2024. Voor de titel van het ontwikkelplan is gekozen, omdat uit onderzoek blijkt dat mensen heel trots zijn op hun werk bij het Nederlands Wijnbouwcentrum.

Met onze sociale missie willen wij bijdragen aan een inclusieve maatschappij waarin iedereen meetelt en meedraait. Bekijk onze impact via onderstaande button!

Ben jij, of ken jij iemand, die op zoek is naar een leer-werkplek? Neem contact op met onze arbeidscoach Danielle Wieggers via danielle@nederlandswijnbouwcentrum.nl.

Sociale Impact

5 jaar na de opening

Nederlandse wijn met impact

In 2017 opende het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek haar deuren met als doel om door middel van een sociaal en ecologisch duurzaam wijnbedrijf, mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is, passend werk of een passend leer-werktraject te bieden. In de eerste vijf jaar hebben 174 personen een traject gevolgd of volgen dat nog steeds. Er zijn in dezelfde periode 180.000 flessen biologische wijn geproduceerd en meer dan 120.000 mensen hebben de winkel of de horeca bezocht. Dat alles in een gebouw dat door middel van aardwarmte wordt geklimatiseerd met (deels zelf opgewekte) elektriciteit uit zon en wind.

In 2006 ontstond bij wijnpionier Freek Verhoeven, van Wijnhoeve de Colonjes, het plan tot de oprichting van het Nederlands Wijnbouwcentrum. Het moest een plek worden waar oogst uit eigen wijngaarden en die van andere wijngaardeniers verwerkt wordt tot kwaliteitswijnen. Daarbij een plek waar bezoekers een optimale wijnbeleving kunnen ervaren. Gaandeweg het proces kreeg sociale en ecologische duurzaamheid een steeds grotere rol. In het uiteindelijke plan is ingezet op een volledig duurzaam en betekenisvol concept, waarbij medemenselijk ondernemen centraal staat. Na een lange periode van voorbereiding werd het Nederlands Wijnbouwcentrum op 22 september 2017 geopend door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Het bedrijf werkt vanuit de drie kernwaarden: Passie voor wijn, Liefde voor mens en natuur en Genieten van het leven.

Het Nederlands Wijnbouwcentrum en Wijnhoeve de Colonjes werken nauw samen met Stichting Op de Toekomst, Pluryn, het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en vele andere regionale partners. Door ook sociaal, ecologisch duurzaam en lokaal in te kopen, wordt de impact verder vergroot. Zo wordt brood ingekocht bij Bakkerscafé, de koffie komt van Coffyn, Thee van ’t Theezaakje, de catering gaat via BliXem, drukwerk via Nezzo, decoratie komt van Stadsboom en Bikkelart, gebak komt van Buurtmarkt Breedeweg en het biologisch gebrouwen bier komt van de Gulpener bierbrouwerij.

Het Nederlands Wijnbouwcentrum en wijnbedrijf Colonjes zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een publiekstrekker in de heuvels van Groesbeek. De vele ontmoetingen tussen bezoekers, leveranciers, vrijwilligers en medewerkers dragen bij aan acceptatie van mensen met een beperking in de samenleving. Medewerkers met een leer-werktraject of passend werk ervaren een betekenisvol leven, omdat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Zo zijn het Nederlands Wijnbouwcentrum en de Colonjes bedrijven met impact geworden, waar mensen met trots werken.

Nu de organisatie vijf jaar bestaat werd het tijd om te onderzoeken wat er van de uitgangspunten van destijds terecht is gekomen. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in het impactverslag “Werken met trots”.

Impactverslag "Werken met trots"

Terugblik op

Symposium werken met trots

Nederlands Wijnbouwcentrum wordt gesteund door: