Over ons
Sociaal ondernemerschap
Historie
Ons team

Over ons

Visie en missie

Het Nederlands Wijnbouwcentrum gelooft in een toekomst voor de professionele wijnbouw in Nederland. Echter een duurzame toekomst is alleen te realiseren als een actief ecologisch, sociaal en economisch duurzaam beleid wordt gevoerd.
Participatie en inclusie, persoonlijke ontwikkeling en beleving zijn de voedingsbodem voor succesvolle ontwikkeling van het Nederlands Wijnbouwcentrum.

Het is de missie van het Nederlands Wijnbouwcentrum om samen met mensen met (grote) afstand tot de arbeidsmarkt de wijnbouw in Nederland naar een hoger niveau te tillen.
Onze kernwaarden zijn:

  • Passie voor wijn
  • Liefde voor mens en natuur
  • Genieten van het leven

Sociaal ondernemerschap: Doe mee!

De sociale missie van het Nederlands Wijnbouwcentrum is: het vergroten van maatschappelijke kansen van mensen waarvoor betaald werk en functioneren in de maatschappij niet vanzelfsprekend is. Mensen van alle niveaus en achtergronden zijn bij ons welkom om een leer-werk traject te volgen. Omringd door de velden en heuvels van Groesbeek bieden wij een rustgevende werkplek waar kandidaten op eigen tempo en niveau kunnen werken. Je kunt bij ons terecht voor ( arbeidsmatige ) dagbesteding tot en met een leer-werktraject gericht op terugkeer in reguliere werkomgeving. Wij bieden zowel eenvoudige als complexe werkzaamheden in de horeca, de wijnwinkel, de wijnkelder en de wijngaard.

Iedere kandidaat is anders en ieder traject ziet er anders uit, maar de duur van een leer-werk traject is in principe één jaar. Kandidaten worden begeleid door een arbeidscoach. Na afloop van een traject kunnen onze kandidaten rekenen op een passende transitie naar een betaalde baan, opleiding, vervolg leer-werk plek of dagbesteding.

Met onze sociale missie willen wij bijdragen aan een inclusieve maatschappij waarin iedereen meetelt en meedraait. Ben jij, of ken jij iemand, die op zoek is naar een leer-werk plek? Neem contact op met onze arbeidscoach Marieke Schouten via m.schouten@nederlandswijnbouwcentrum.nl.

Hoe het begon

Historie

Wijnhoeve Colonjes
Het begon allemaal in het jaar 2000. Een sportdocent genaamd FreekVerhoeven (1946-2018), werkzaam aan de Rad­boud universiteit, ging vervroegd met pensioen. Op advies van een oud student ging hij samen met zijn broer hobbymatig wijnstokken verbouwen in zijn achtertuin in Groesbeek. De combinatie van rijke grond en heuvelachtig landschap bleken een schot in de roos, waardoor al snel prachtige wijnen werden geproduceerd.  Freek kreeg de smaak te pakken en begon een wijnstudie in Duitsland. Met de opgedane kennis wist hij diverse prijswinnende wijnen te produceren.

Wijnhoeve  De Colonjes is inmiddels overgenomen door Adam Dijkstra, die met experimenten als de 2% alcohol wijnen en de natuurlijke sulfietvrije wijnen van het bedrijf een voorloper heeft gemaakt van innovaties in de wijnbouw.

Het Nederlands wijnbouwcentrum
In 2005 organiseerde Freek Verhoeven een symposium om meer mensen in Groesbeek te enthousiasmeren voor de wijnbouw. Zodoende wist hij nog vier andere boeren aan boord te krijgen om op avontuur te gaan in de wereld van wijn. Te weten: boerde­rij De Holdeurn, Van Ditshuizen, De Plack en Klein America.

De nieuwe interesse in wijn van Nederlandse boeren vroeg om een professioneel productiebedrijf, waar wijnboeren hun druiven konden laten persen, hun wijnen laten testen en waar men kennis kon delen. Freek Verhoeven nam het op zich om een dusdanig bedrijf te realiseren. Na 12 jaar voorbereiding van vergunningen, bodemonderzoeken, bestemmingsplannen, bezwaarschriften en financiering was het zover. Op 22 september 2017 werd het Nederlands Wijnbouwcentrum officieel geopend.

Het Wijnbouwcentrum is sindsdien uitgegroeid van een kennis- en productie bedrijf tot een ware attractie, met een terras aan de wijngaard, diverse activiteiten en evenementen en zelfs de mogelijkheid om te trouwen in de wijngaard! Dit alles zonder de kernactiviteit van wijnproductie uit het oog te verliezen.

Groesbeek is ondertussen uitgegroeid tot een hét wijndorp van Nederland dat actief deelneemt aan wijn-gerelateerde evenementen en groei op het gebied van wijnbouw stimuleert.

Ons team

Even voorstellen…

Commercieel Manager

Sheila Evers

Sheila maakt graag een voorstel op maat voor jullie evenement op onze prachtige wijngaardlocatie.

Sinds 1 mei 2019 ben ik werkzaam bij het Nederlands Wijnbouwcentrum als Commercieel Manager.
Ik mag ons Wijnbouwcentrum, gelegen in een prachtige wijngaard omgeving, vertegenwoordigen voor het organiseren van evenementen in alle soorten en maten. Mijn werkplek ademt WIJN; Groesbeekse wijnen worden in onze wijnkelder gemaakt, onze gasten genieten van het terras aan de wijngaard en we begeleiden assistent medewerkers in een leer-werktraject, een leukere werkomgeving kan ik me niet wensen!
Arbeidscoach

Marieke Schouten

Marieke is vooral verantwoordelijk voor onze werknemers, wie past waar, wie doet wat, wie heeft wat nodig? In deze rol kunt je haar dan ook in het gehele centrum tegenkomen en benaderen.

Als arbeidscoach binnen het Nederlands Wijnbouwcentrum ben ik verantwoordelijk voor de leer-werkplekken van mensen voor wie werken niet vanzelfsprekend is. Ik vind het belangrijk om onze medewerkers te benaderen met een open vizier. Mijn uitgangspunt is dat iedereen middels werk kan ontdekken, wat zijn of haar mogelijkheden zijn. Hierdoor kan de stap richting (regulier) werk met meer vertrouwen worden gemaakt.

Plezier, sociaal verbinden, zelfontwikkeling en een mooi en eerlijk product als wijn zijn voor mij de ingrediënten, die het werken bij het Nederlands Wijnbouwcentrum zo waardevol maken.

Winkelmanager

Simone Das

Je vindt Simone in de wijnwinkel van het Nederlands Wijnbouwcentrum en zij geeft graag wijn- en spijs adviezen voor elke gelegenheid.

Binnen het Nederlands Wijnbouwcentrum ben ik sinds 1 juni 2019 verantwoordelijk voor dé wijnwinkel van de gemeente Berg en Dal, Wijnhuis Groesbeek.

De winkel heeft een prachtig uitzicht op de wijngaarden van Wijnhoeve de Colonjes en vanaf het eerste moment dat ik hier binnenliep, werd ik gegrepen door de sfeer, de omgeving en de mensen. De sociale missie van het Wijnbouwcentrum komt in mijn werkzaamheden naar voren en de passie voor wijn is overal voelbaar.

Mijn carrière ben ik begonnen als restaurantkok en ik had al snel een gevoel bij het combineren van wijn en spijs.

Horeca Manager

Neeltje Derks

Je komt Neeltje op diverse plekken tegen in het Wijnbouwcentrum: als gastvrouw op het terras, bij een rondleiding en proeverij en in de wijnwinkel. Ook is ze docent voor de internationale wijnopleiding WSET niveau 1 en 2.

Sinds juni 2018 ben ik werkzaam als horeca manager. Het mooie aan het Nederlands Wijnbouwcentrum vind ik de totale wijnbeleving. Zitten in de wijngaard waar je de druiven ziet groeien, rondlopen in de kelder waar de wijn gemaakt wordt. Het meemaken van de seizoenen en bijbehorende ontwikkelingen. Je staat hier echt midden in de wijn, een prachtig natuurlijk product.

Daarnaast vind ik de sociale doelstelling prachtig. In plaats van focussen op het probleem dat iemand heeft, hebben wij de luxe om te focussen op talenten en daar een project op maat bij bedenken. Het begeleiden van personeel en ze wegwijs maken in de wondere wereld van de wijn, is een erg leuk aspect van mijn functie.

Alround ondersteuning

Pien van Gaalen

Je vindt Pien in de keuken tijdens het klaarmaken van kleine gerechten, lunches, plankjes en soepen. Daarnaast kom je haar regelmatig buiten tegen in de wijngaard bij alle werkzaamheden door het jaar heen.

Sinds de opening in september 2018 ben ik 2 dagen per week in dienst van het Nederlands wijnbouwcentrum, nadat ik sinds 2012 als vrijwilliger af en toe mijn diensten aanbood bij wijngaard De Colonjes. In het begin heb ik me vooral bezig gehouden met administratieve taken zoals planning van afspraken, het maken van offertes, maar mijn taken liggen nu meer op uitvoerende werkzaamheden in de breedste zin van het woord. Het omgaan met onze medewerkers geeft mij veel voldoening en het heeft al vele bakexperimenten in onze kleine keuken opgeleverd.

Nederlands Wijnbouwcentrum wordt gesteund door: