Over ons
Historie

Over ons

Visie en missie

Het Nederlands Wijnbouwcentrum gelooft in een toekomst voor de professionele wijnbouw in Nederland. Echter een duurzame toekomst is alleen te realiseren als een actief ecologisch, sociaal en economisch duurzaam beleid wordt gevoerd.
Participatie en inclusie, persoonlijke ontwikkeling en beleving zijn de voedingsbodem voor succesvolle ontwikkeling van het Nederlands Wijnbouwcentrum.

Het is de missie van het Nederlands Wijnbouwcentrum om samen met mensen met (grote) afstand tot de arbeidsmarkt de wijnbouw in Nederland naar een hoger niveau te tillen.
Onze kernwaarden zijn:

  • Passie voor wijn
  • Liefde voor mens en natuur
  • Genieten van het leven

Hoe het begon

Historie

Wijnhoeve Colonjes
Het begon allemaal in het jaar 2000. Een sportdocent genaamd Freek Verhoeven (1946-2018), werkzaam aan de Rad­boud Universiteit, ging vervroegd met pensioen. Op advies van een oud student ging hij samen met zijn broer hobbymatig wijnstokken verbouwen in zijn achtertuin in Groesbeek. De combinatie van rijke grond en heuvelachtig landschap bleken een schot in de roos, waardoor al snel prachtige wijnen werden geproduceerd.  Freek kreeg de smaak te pakken en begon een wijnstudie in Duitsland. Met de opgedane kennis wist hij diverse prijswinnende wijnen te produceren.

Wijnhoeve De Colonjes is inmiddels overgenomen door Adam Dijkstra, die met experimenten als de 2% alcohol wijnen en de natuurlijke sulfietvrije wijnen van het bedrijf een voorloper heeft gemaakt van innovaties in de wijnbouw.

Het Nederlands wijnbouwcentrum
In 2005 organiseerde Freek Verhoeven een symposium om meer mensen in Groesbeek te enthousiasmeren voor de wijnbouw. Zodoende wist hij nog vier andere boeren aan boord te krijgen om op avontuur te gaan in de wereld van wijn. Te weten: boerde­rij De Holdeurn, Van Ditshuizen, De Plack en Klein America.

De nieuwe interesse in wijn van Nederlandse boeren vroeg om een professioneel productiebedrijf, waar wijnboeren hun druiven konden laten persen, hun wijnen laten testen en waar men kennis kon delen. Freek Verhoeven nam het op zichzelf om een dusdanig bedrijf te realiseren. Na 12 jaar voorbereiding van vergunningen, bodemonderzoeken, bestemmingsplannen, bezwaarschriften en financiering was het zover. Op 22 september 2017 werd het Nederlands Wijnbouwcentrum officieel geopend.

Het Wijnbouwcentrum is sindsdien uitgegroeid van een kennis- en productie bedrijf tot een unieke wijnbeleving, met rondleidingen& proeverijen, meewerkdagen, wijngaarddiners en een heerlijk terras aan de wijngaard. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten zoals wandel- en fietsroutes. Dit alles zonder de kernactiviteit van wijnproductie uit het oog te verliezen.

Groesbeek is ondertussen uitgegroeid tot hét wijndorp van Nederland dat actief deelneemt aan wijn-gerelateerde evenementen en groei op het gebied van wijnbouw stimuleert.

Nederlands Wijnbouwcentrum wordt gesteund door: