Historie

Op de mooie zuidhellingen van de Colonjes in het dorp Groesbeek zijn in 2000/2001 de eerste 2000 stokken van de Regent, een nieuw hybride blauw druivenras, geplant. Dat hiermee een tsunami van wijnbouw in Groesbeek tot ontwikkeling kwam had niemand verwacht.
Nieuwe druivenrassen en de smaakvolle eerste wijnen van de Colonjes maakten een voortreffelijke indruk. Het initiatief van Wijnhoeve de Colonjes heeft zich sindsdien van hobbyisme tot een professionele branche ontwikkeld.

In samenwerking met de DLR Neustadt a/d Weinstrasse, Rebschule Freytag en Weingut Klaus Rummel is in 2005 het eerste Nederlandse Wijnbouwsymposium in Berg en Dal gehouden. In navolging daarvan zijn in Groesbeek in samenwerking met het HAN-BIO Centre ( Hoge School Arnhem Nijmegen) – deze instantie verzorgde de analyses van de wijnen – de eerste wijnbouwstudiedagen gehouden. Deze werden gestimuleerd door de Stichting Wijnbouwcentrum Nederland, die zich tevens ten doel had gesteld een wijnbouwcentrum ten dienste van de wijnbouw in Nederland in te richten.
Inmiddels telt Nederland meer dan 150 wijngaarden met een totale oppervlakte van ca. 250 hectare. Hiervan is in Groesbeek nu ca. 25 hectare aangeplant. De totale productie Nederlandse wijn schommelt rond de 1 miljoen flessen wijn per jaar.

Na 12 jaar voorbereiding van vergunningen, bodemonderzoeken, aanpassing bestemmingsplannen, bezwaarschriften en financiering was het zover. Op 22 september 2017 werd het Nederlands Wijnbouwcentrum officieel geopend.

In het Nederlandse Wijnbouwcentrum is een productieruimte voor het maken van Nederlandse wijnen, ciders en aanverwante producten ingericht. Tevens wordt er in samenwerking met Duitse/Zwitserse organisaties onderzoek gedaan naar nieuwe druivenrassen, die mogelijk nog meer geschikt zijn voor dit klimaat.

Voor het maken van goede wijnen is het noodzakelijk het productieproces te volgen met analyses. Ook hierin voorziet het Wijnbouwcentrum . Door een samenwerking met het HAN- BIO Centre kan de Nederlandse wijnboer hier zijn wijn laten analyseren en advies krijgen voor verbetering.

Bij de realisering van het Centrum zijn twee uitgangspunten belangrijk. We gaan dit doen vanuit een duurzaam en sociaal standpunt.
Duurzaam betekent dat we energieneutraal gaan werken. De energieneutraliteit wordt gerealiseerd met behulp van zonnepanelen, warmtewisselbron en zo mogelijk met de solar-ice constructie van DKC. Voor de bouw zijn we vanzelfsprekend uitgegaan van duurzame materialen.
Het sociale aspect van het wijnbouwcentrum wordt gerealiseerd door het principe van de participatiesamenleving uit te dragen, waardoor veel mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is passend werk of een passend leer-werktraject in de wijngaard, de wijnproductie, de wijnhandel, de horeca en ondersteunende diensten wordt geboden.
Het Nederlandse Wijnbouwcentrum is een (sociaal) duurzame ontmoetingsplaats voor wijnbouwers, (hobby)wijngaardeniers, wijnhandelaren, onderzoekers, analisten, vakopleidingen, sommeliers, vinologen en iedereen, die geïnteresseerd is in wijn en wijnbeleving.

Nederlands Wijnbouwcentrum
wordt gesteund door:

Stichting-Doen-2
VSB-fonds
gemeente-berg-en-dal
kansfonds